Gunboards Forums banner

ZB 30 Półautomatyczna budowa możliwa?

2.8K views 14 replies 8 participants last post by  pitfighter  
#1 ·
Czy jest ktoś w 2024 roku, kto nadal buduje półautomaty ZB 30? Chciałbym mieć jeden, ale nie mam wiedzy ani narzędzi, aby go samemu zbudować.

#2 · (Edited)
ZB30/ZB30J są bardzo podobne do konstrukcji Bren, z wyjątkiem tego, że konfiguracja iglicy jest nieco inna. Wiem, że Ice House Manufacturing produkuje Brens, więc to może być dobre miejsce na początek.

Informuję, że największym problemem z konstrukcjami ZB jest znalezienie luf. Lufy ZB26/ZB30/ZB30J różnią się pod względem otworów gazowych i wycięć do wyciągania łusek. Obecne zestawy ZB30J, które są dostępne, nie mają luf, a ostatnia lufa ZB30J, jaką widziałem, została sprzedana za ponad 2000 USD.

#6 ·
ZB30/ZB30J są bardzo podobne do konstrukcji Bren, z wyjątkiem tego, że konfiguracja iglicy jest nieco inna. Wiem, że Ice House Manufacturing produkuje Breny, więc to może być dobre miejsce, żeby zacząć.

Tylko na marginesie, największą rzeczą w konstrukcjach ZB jest znalezienie luf. Lufy ZB26/ZB30/ZB30J różnią się pod względem otworów gazowych i wycięć na wyciąg.
Obecne zestawy ZB30J, które są dostępne, nie mają luf, a ostatnia lufa ZB30J, jaką widziałem, została sprzedana za 2000+ $.
Wygląda na to, że części do Brena są bardziej obfite. Czy wiesz, jaka jest jakość wykonania Ice House Manufacturing? Czy istnieje ranking najlepszych producentów zestawów części do karabinu Bren?

#5 · (Edited)
Czy w 2024 roku jest ktoś, kto nadal buduje półautomaty ZB 30? Chciałbym mieć jeden, ale nie mam wiedzy ani narzędzi, aby zbudować go samemu.
ZB30_Semi Auto
Własność Büchsenmacherei Niedermeier GmbH

Jeśli nie jest dostępny, możesz zadzwonić lub wysłać im e-mail, są jedną z najbardziej profesjonalnych firm rusznikarskich w Niemczech, jeśli chodzi o przeróbkę broni WW Ordnance z pełnego automatu na półautomatyczną, w tym eksport do USA.

#8 ·
Osobiście nie mogę nic powiedzieć o jakości Ice House, ale słyszałem dobre rzeczy. Lol, nie, nie ma systemu rankingowego.
Miałem zestawy części Bren MKI i MKII zmontowane jako półautomaty przez Seana Prasky'ego - Prasky Gunworks.
Po prawie dwóch latach budowy żadna z broni nie działała, MKI nie wystrzelił ani jednego naboju, a MKII prawie natychmiast rozdzielił łuski.
Całe zaufanie do Prasky'ego zniszczone, szukałem rozwiązania gdzie indziej.

Jim Kelly z Ice House zgłosił się na ochotnika, aby podjąć się wyzwania naprawy ich.
Zamieszczę tutaj wyniki. Ale oczywiście drugi raz dołożyłem należytej staranności, a opinia o Jimie Kellym jest powszechnie solidna.

Wyglądają dobrze, po prostu nie strzelają.
Image