Gunboards Forums banner

MAB 38a - pytanie o kolbę

186 views 5 replies 3 participants last post by  kanister  
#1 ·
Pisałem wcześniej o Beretcie 38a, bez zwykłej nomenklatury Beretty na górze komory zamkowej. Wydaje się, że jest to późna wersja 38a, być może czwarta odmiana (według Riccio), ponieważ nie ma ona bagnetu ani zaczepu bagnetowego, a płaszcz lufy ma nie tylko okrągłe otwory, ale wydaje się być wykonany przez zwinięcie płaskiego kawałka metalu (ma szew pod spodem - patrz załączone zdjęcie). Co mnie zastanawia, to rozcięcie w kolbie. Czy to kolba pożyczona z wcześniejszej odmiany 38a, która miała składany bagnet - rozcięcie towarzyszące ostrzu - czy coś innego)?

Attachments

#2 ·
Nigdy nie widziałem 38A z bagnetem składanym. Nie znaczy to, że nie istniały, jedynie wyjaśniam granice mojej wiedzy. Zarówno Moschetto 1938, jak i M1918/30, które są mniej więcej współczesnymi modelami 38A, używały składanych bagnetów, które wymagały bardzo podobnego rowka w przedniej części kolby do ochrony końcówki bagnetu, więc wydaje się całkowicie prawdopodobne, że zostało to zrobione w 38A z bagnetem składanym.

#3 ·
Model 38A wyprodukowany w 1938 roku dla PAI (Polizia Africa Italiana lub włoskiej policji afrykańskiej) i dla włoskiej policji posiadał składany bagnet. Wyprodukowano tylko około 5000 sztuk, a żelazny bagnet jest bardzo rzadki i drogi. Od 1939 roku zostały one zastąpione.
Te modele były produkowane jako 38A/44 ponownie w latach 50. dla armii egipskiej, a brązowy bagnet jest czasem fałszowany jako przedwojenny.
Czy możecie Państwo wysłać nam zdjęcie całego pistoletu?

#4 ·
Model 38A wyprodukowany w 1938 roku dla PAI (Polizia Africa Italiana lub Włoskiej Policji Afrykańskiej) i dla włoskiej policji miał składany bagnet. Wyprodukowano tylko około 5000 sztuk, a żelazny bagnet jest bardzo rzadki i drogi. Od 1939 roku zostały zastąpione.
Te modele były ponownie produkowane jako 38A/44 w latach 50. dla armii egipskiej, a brązowy bagnet jest czasami fałszowany jako przedwojenny.
Czy możesz wysłać nam zdjęcie całej broni?
Kanister
Proszę bardzo ...

Attachments

#5 ·
To jest piękne. Nigdy wcześniej nie widziałem modelu 38A, na którym nie znajdowałyby się informacje o producencie Beretty na górze komory zamkowej. Ich brak jest dość powszechny w modelach 38/42 i 38/44, ale twój jest pierwszym modelem 38A, który widziałem bez nich (przyznaję, że to BARDZO mała próba, tylko garstka broni)