Gunboards Forums banner
61 - 80 of 83 Posts
Discussion starter · #61 ·
Specyfikacje dla CG 63 w wersji 1.

Pamiętacie mój pierwszy post w tym wątku? Zdjęcie z dwoma szczęśliwymi strzelcami latem 1963 roku z CG 63 w wersji 1. Oto ono ponownie i ze szkicem ze szczegółami po angielsku. Więc... wydaje się, że FFV już na tym etapie liczyło na międzynarodową przyszłość tego modelu.
Image

Image

Image

Image

Cóż... nie zostało zatwierdzone przez wojsko, dlatego FSR musiało je anulować, pomimo że początkowo zatwierdzili ten model. GC 63 w wersji 2 stał się tym, co znamy i został przyjęty zarówno przez wojsko (m6), jak i FSR.
Zatem... tutaj jeszcze raz różnica między CG w wersji 1 a ostatecznym CG 63, jakiego znamy (na tym zdjęciu nazwanym "typ 2").

Image

I to wszystko, co mam na ten temat (aż do czasu, gdy pojawi się więcej informacji).

Pozdrawiam,
ARILAR:)

CG63 z m/94

Wiem, że wchodzę do tego wątku bardzo późno... Ale jeszcze raz dziękuję Arilarowi za odpowiedź na pytanie w mojej głowie, na które nigdy nie sądziłem, że można odpowiedzieć.

QUOTE "FSR w latach 1964 i 1965 złożył wniosek o karabin m/94 (prawdopodobnie oznaczający m/94 lub 94-14), który miał zostać przekazany i przekazany do FFV, od rządu szwedzkiego do budowy CG 63. Odpowiedzi nadeszły 14 maja 1964 r. i 7 maja 1965 r. i za każdym razem przekazano 5000 m/94."

Ta informacja jest tym, czego potrzebowałem, aby ocenić historię mojego CG63 jako jednego z pierwszych 5000 zbudowanych w CG. Wierzę, że informacje Arilara wskazują, że konwersje m/96 nastąpiły później (od 1966 r.). Arilar powinien napisać książkę lub założyć stronę internetową o szwedzkich Mauserach!

Oto konwersja m/94 z 1915 roku z 1964 roku:

Wygląda jak CG63, ale ponieważ ma tarczę do wiercenia, może to być M6. Ale wydaje się, że nie ma pręta do czyszczenia. Może pójść w obie strony, ponieważ CG63 wygląda normalnie, a M6 wygląda dokładnie tak samo z dodatkiem tarczy do wiercenia i pręta do czyszczenia.

Sprawdzę, czy ma otwór na wycior i dam znać. Co jeszcze muszę sprawdzić, żebyście mogli mi pomóc?

Jakie zdjęcia muszę zamieścić, żeby uzyskać odpowiedzi?

i dzięki za info.

Wygląda jak kolba M-6 (6,6x55) lub M-7 (7,62 NATO), jeśli ma otwór na wycior. Mechanizm wygląda na cywilną produkcję CG-63. Karabiny tarczowe M-6 i M-7 zostały wyprodukowane przez firmę Carl Gustaf. Powinny mieć koronę/C nad datą i runą wytłoczoną na komorze zamkowej, po numerze seryjnym. Najprawdopodobniej miałyby celownik dioptryczny CG mfg. Ten celownik GF wymagał wycięcia na tylnej części komory zamkowej między 2 otworami montażowymi. Ponadto M-6 i M-7 miały unikalną dla nich szczerbinkę, która owijała się wokół lufy i była osadzona na kołkach. Wygląda na to, że po prostu zaciskasz się wokół podstawy szczerbinki. Ładna kolba! Większość karabinów M-6 i M-7 została wykonana z mechanizmów M-94, a Twój to M-96. Carl Gustaf wcześniej zbył wiele M-94 i prawdopodobnie użyłby ich zamiast M-96.

Zatem, zgaduję, że został złożony przez szwedzkiego cywila?

Założyłem inny wątek ze zdjęciami oryginalnego karabinu tarczowego M-6.

Świetna lektura, wydaje się, że wypełniła pewne luki, których brakowało mi w mojej CG 63.

Z tego, co czytałem, mam wcześniejszy CG 63, który został przerobiony z M94 na CG 63? Ponadto, z tego, co czytałem, prawdopodobnie został zamówiony jako nowy i nie był przerobionym karabinem wysłanym przez właściciela? Również coś, co zauważyłem, patrząc na zdjęcia i czytając różne tematy, to to, że mogę mieć mieszany zestaw celowników? Mam zamontowaną szczerbinkę Soderin na odbiorniku, ale Elit jest zamontowany z przodu (chyba). Czy było to coś, co było często robione przez właścicieli, czy też można to było zamówić jako nowe? Jeśli nie, który celownik byłby najprawdopodobniej zamontowany z przodu?

Witamy na forum. Twój CG63 został wyprodukowany w 1965 roku w fabryce karabinów Carl Gustaf. Nie znam żadnej szczerbinki wyprodukowanej przez Söderina. Nie ma możliwości sprawdzenia, czy Twoja szczerbinka Elit jest oryginalna dla karabinu, czy też jest późniejszym zamiennikiem? Było wiele różnych szczerbinek, a większość z nich nie była oznaczona nazwą. Uważam, że szczerbinka Elit jest najlepsza ze wszystkich, które widziałem, moim zdaniem. Wydaje się, że zestaw szczerbinek Elit byłby montowany razem. Łatwo jest zamieniać szczerbinki i nie jest to dla mnie duży problem.

Dziękuję za informację, Szwed. Czy różne szczerbinki są łatwo dostępne? Doszedłem również do wniosku, że po wypróbowaniu wielu różnych lokalnych sklepów i wystaw, wkładki do szczerbinki są trudne do znalezienia dla celownika Elit, który posiadam? Czy ktoś znalazł już źródło tych wkładek?

Anders sprzedawał w przeszłości wkładki przednie Elit po 10 dolarów za sztukę, gdy były dostępne. Widzę, że Holender właśnie sprzedał parę za ponad 50 dolarów na EBAY. Więc kup je, kiedy możesz. Gdzieś widziałem post o kimś, kto wycinał wkładki Elit na maszynie laserowej w USA po uczciwej cenie, ale nie zostały one nikomu innemu zaoferowane. To tylko kwestia zaprogramowania lasera i można je wycinać w dowolnym momencie. Jeśli sklep przyjmuje małe zamówienia.

Istnieją inne szczerbinki z wkładkami wykonanymi jak wkładki Anshutz (dwa zaczepy). Brownells sprzedaje zestaw 10 różnych typów wkładek za 20 dolarów, wyprodukowanych przez Lee Shaver (średnica 17,1 mm). Są one naprawdę wycięte do cienkich linii. Osobiście wolę grubsze wkładki Elit. Te szczerbinki nie mają nazwy, więc może być trudno zdobyć taką, która używa wkładek Anshutz. Jeśli sprzedawca może zmierzyć wkładkę i podać jej rozmiar, to będziesz mieć odpowiednią dla wkładek Anshutz. Widzę ten typ, który zaciska się wokół podstawy szczerbinki, a nie wokół lufy, jak w przypadku Elit. Niektóre inne używają wkładek o średnicy 16 mm lub 15,9 mm.

Zauważyłem, że dostałem CG63 wyprodukowany przez CG w 1964 roku, ale nie ma on runy obok oznaczenia C/64.

Ale interesujące w tym karabinie jest to, że mimo iż został wyprodukowany w 1964 roku przez CG, posiada on odbiornik m/96 z 1907 roku z pasującym zamkiem. Informacje na temat wczesnych CG63 sugerują, że były one produkowane przy użyciu odbiorników m/94 w latach 1964 i 1965, ale ten karabin zdecydowanie ma odbiornik m/96, ponieważ numer seryjny pasuje do roku, a zamek nie został wygięty do góry jak te z m/94. Ma również napis "Hemvärnets Prizgevär" na kolbie, który, jak sądzę, pochodzi z 1969 roku.

Czy ktoś uważa, że ten karabin mógł zostać wyprodukowany przed 5000 m/94 wysłanymi przez armię do FFV w 64 roku?

Nie mam teraz pod ręką aparatu, ale postaram się wrzucić zdjęcia w ten weekend. Dzięki

Anders sprzedawał w przeszłości wkładki przednie Elit po 10 dolarów za sztukę, gdy były dostępne. Widzę, że Holender właśnie sprzedał parę za ponad 50 dolarów na EBAY. Więc zdobądź je, kiedy możesz. Gdzieś widziałem post o kimś, kto wycinał wkładki Elit na maszynie laserowej w USA po uczciwej cenie, ale nie zostały one nikomu innemu zaoferowane. To tylko kwestia zaprogramowania lasera i można je wycinać w dowolnym momencie. Jeśli sklep przyjmuje małe zamówienia.

Istnieją inne szczerbinki z wkładkami wykonanymi jak wkładki Anshutz (dwa zaczepy). Brownells sprzedaje zestaw 10 różnych typów wkładek za 20 dolarów, wyprodukowanych przez Lee Shaver (średnica 0,675"). Te są naprawdę wycięte do cienkich linii. Ja osobiście wolę grubsze wkładki Elit. Te szczerbinki nie mają nazwy, więc może być trudno zdobyć taką, która używa wkładek Anshutz. Jeśli sprzedawca może zmierzyć wkładkę i podać jej rozmiar, będziesz mieć odpowiednią dla wkładek Anshutz. Widzę ten typ, który zaciska się wokół podstawy szczerbinki, a nie lufy, jak w przypadku Elit. Niektóre inne używają wkładek o średnicy 16 mm lub 0,625".
W USA:
Distant Thunder
O'Hara Tool, Inc.
W8515 County Road N
PO Box 138
Niagara WI 54151
715-251-3839
E-mail: jim@distantthunderbpcr.com
www.distantthunderbpcr.com

Wykonują niestandardowe wkładki do szczerbinek dla różnych producentów do strzelania BPCR. (Black Powder Cartridge Rifle)
Jim robi własne szczerbinki...i są piękne!
Jeśli masz rysunek lub szablon, mogą wykonać dla Ciebie wkładki do szczerbinek, w tym osobiste zmiany, których pragniesz.

Dziękuję za informacje o produktach Distant Thunder! Będę musiał się z nimi skontaktować w pewnym momencie, aby sprawdzić, czy będą współpracować z kanadyjskimi klientami i czy mogą wykonać potrzebne mi wkładki. Na razie prawdopodobnie spróbuję znaleźć zestaw wkładek Elit lub szczerbinkę, która będzie używać wkładek Anschütz, ponieważ są one dostępne lokalnie.

Musiałem zamówić niestandardową wkładkę do szczerbinki do mojego CG63 przez Distant Thunder, ponieważ moja miała średnicę, która nie była standardowa dla niczego, co widziałem w Internecie. Zmierzyłem moją starą i zrobili jedną.

Witamy na forum. Znak "Crown/C/64" po lewej stronie odbiornika to data, kiedy został przekształcony na CG63. Pierwotnie przerobiony na m/96 w 1907 roku.

Elementy celownika Elit

Cześć Bernard, Twój przedni tunel wygląda tak samo jak ten, który miałem wcześniej i który po prostu zapewniał osłonę nad standardowym ostrzem. Teraz używam innego karabinu z podobnym wzorem mocowania śrubowego, ale jest to tunel, który pozwala na użycie elementów lub wkręcanej wkładki. W moim przypadku pozwala na wkręcenie zmiennej irysy Gehmanna. Omija wszystkie problemy związane z dopasowaniem nowego elementu na każdym dystansie. Jeśli potrzebujesz celownika słupkowego do nieokrągłych znaków celowniczych, nadal będziesz potrzebować tych elementów.

Wiele lat temu, gdy przyjaciel pracował w zakładzie cięcia laserowego, zrobił mi pięć zestawów (wszystkie znalazły już dobry dom) elementów. Wymiary cięcia są pokazane. Materiał to stal nierdzewna, która cięła bardzo czysto. Szerokość słupka różni się w zależności od oczu użytkownika, przy 1,25 mm pasuje dobrze do młodych oczu na 500 jardów. Na krótszych dystansach zwykle używa się słupka równego szerokości okrągłego znaku celowniczego, być może szerszego.

Attachments

61 - 80 of 83 Posts