Gunboards Forums banner
3.9K views 1 reply 2 participants last post by  DocAV  
#1 · (Edited)
Witajcie wszyscy!

Dobrze czytacie, to zdecydowanie najlepsza metoda, jaką znalazłem, aby zamienić klipsy 6,5 mm/7,35 mm w klipsy 8 mm Mauser do naszych zapomnianych 8 mm Carcano!

Oto, czego będziesz potrzebować:
Części
  • Klipsy 6,5 mm/7,35 mm Carcano
  • Zwykłe zwolnienie klipsa Carcano (8 mm są dłuższe).
  • Szczypce płaskie
  • Młotek
Przełączanie części
3809834

Najpierw musisz zdobyć zwolnienie klipsa 6,5 mm/7,35 mm Carcano. Z jakiegoś powodu są one o wiele krótsze niż te do pistoletów 8 mm Mauser. Wymień tę część, a nie będziesz już miał problemów z uderzaniem rygla w tył klipsa. Zwolnienie klipsa na zdjęciu powyżej to 8 mm.

Modyfikacja klipsa
3809828

1. Po pierwsze, potrzebujesz oczywiście zwykłego klipsa 6,5 mm/7,35 mm Carcano
    3809829
  2. Następnie weź szczypce i spłaszcz tylną krawędź klipsa po obu stronach.
    3809830
  3. Następnie ostrożnie przyłóż nacisk szczypcami (ale nie za duży) do boków, gdzie znajduje się krawędź, która zatrzymuje mosiądz. Nie przesadzaj, w przeciwnym razie amunicja 8 mm będzie miała trudności z pozostaniem w klipsie.
    3809831
  4. Na koniec ostrożnie spłaszcz resztę grzbietu młotkiem, tak aby cały grzbiet miał nowe wymiary. NIE spłaszczaj środkowej zakładki, ponieważ wtedy klips nie zostanie zatrzymany w pistolecie! (Opcjonalny krok, jeśli masz wystarczająco głębokie szczypce, jak przypuszczam).
    3809832
  5. A teraz możesz cieszyć się nowo wyregulowanym klipsem 8 mm Mauser Carcano!
Dowód działania
3809835

3809837

Poza tym po prostu oznaczyłem je białą farbą, aby odróżnić je od moich zwykłych klipsów Carcano. Chyba tylko dla mnie.

Wnioski
Mam nadzieję, że ten przewodnik pomoże niektórym z was z tajemnicą klipsa 8 mm Mauser Carcano! Naprawdę nie chciałem ciąć klipsa ani w żaden sposób psuć pistoletu, więc to jest to, co w końcu wymyśliłem. Zdałem sobie sprawę, że zwolnienie klipsa było inne w 8 mm Carcano, kiedy rozebrałem zarówno moje zwykłe, jak i 8 mm carcano i porównałem wszystko związane z częścią amunicji/klipsa pistoletu.

Dzięki za obejrzenie mojego przewodnika!
-Cody

#2 ·
Zasadniczo to, co robi mój własny projekt. Używa folderu Comm88 dla zmodyfikowanego C.88 Blank.
(skrócone, aby uzyskać długość Carcano od przodu do tyłu i
Ponowne skonfigurowanie otworów bocznych na dwa węższe otwory, ułożone jak "8".
Zamek tylny wycięty i dziurkowany, aby pasował do zamka "7,9 S".
Tworzy klips, który pasuje do rowków Carcano w studzience magazynka (grubość i długość, a także prawidłowa szerokość dla 5 łbów nabojów 7,9 (0,470 vs 0,449).
Gotowy klips "8" będzie idealnie pasował do nabojów 7,9 i będzie bardziej spójny niż te modyfikowane ręcznie...
Jedynym problemem jest ukończenie Blank, dziurkowanie i składanie
Narzędzia przerwane przez (a) Covid i (b) moją własną operację na otwartym sercu na początku grudnia... z dalszą terapią antybiotykową przez 6 tygodni....teraz w rehabilitacji,
przez kolejne 6 tygodni... słaby jak szczeniak jednodniowy.
Plus późnoletnie upały (30 do 36° C) i ulewne deszcze monsunowe uniemożliwiają pracę.

Będę miał funkcjonalne ładowarki Carcano M38/7,9S gotowe później w roku (do jesieni w USA).

Tally-ho!
Doc AV
AVB TECHSERVICES
Brisbane Australia

P.S. Zwykłe stalowe ładowarki M91 Carcano
Będą gotowe do maja... narzędzia gotowe, taśma stalowa w magazynie... wystarczy ustawić i zmusić mojego muskularnego pomocnika do obsługi prasy śrubowej...