Gunboards Forums banner

Czy są tu jacyś kolekcjonerzy CZ 75?

5.5K views 28 replies 16 participants last post by  czechollector  
#1 · (Edited)
Kupiłem ten CZ 75 w 1994 roku. To import Action Arms. Może oddałem z niego 100 strzałów od czasu zakupu - wciąż jest prawie nowy.

Ktoś chce go ode mnie wziąć i próbowałem ustalić, jaką to wersję mam. Może szukałem w niewłaściwym miejscu.

Według stron, które odwiedziłem, jest wczesny CZ 75, model CZ 75 Pre-B produkowany do 1993-94 z kurkiem ostrogowym i zaokrągloną osłoną spustu, a następnie CZ 75B (wprowadzony w 1994 roku z blokadą iglicy, kwadratową osłoną spustu i zaokrąglonym kurkiem), a następnie CZ 85 z obustronnymi kontrolami.

To, co mam, wydaje się niczym z powyższego. Wydaje się, że jest to wariant Pre-B z wieloma cechami 75B. Ma również błyszczące/ciemne komercyjne wykończenie oksydowane.

Stare zdjęcia z mojego dysku twardego. Czy ktoś może mnie w tym oświecić?

Attachments

#5 ·
Jaki jest rok produkcji, wskazany tuż za portem wyrzutnika po prawej stronie. Było kilka lat przejściowych, w których Pre-B i 75B były zamazane. Przynajmniej masz osłonę spustu B, ponieważ jest bardziej kwadratowa niż wcześniejsze. Chwyt jest również przejściowy/późniejszy
Jest wybity "94". Wydaje się również mieć Half-Cock.

#7 ·
Modele "przejściowe" również wymagają pewnego wyjaśnienia. W ścisłej kolejności chronologicznej poprzedzały one typ B, ale pomyślałem, że jaśniej będzie omówić to na końcu. Zasadniczo są to pistolety produkowane z zamkiem typu A na ramie, która wygląda jak typ B. "Przejściowy" nie ma ramy typu B w najściślejszym sensie, ponieważ brakuje mu dźwigni blokady iglicy (część nr 14 w obecnych instrukcjach CZ). Innymi słowy, modele te mają kwadratowy kabłąk spustu i zaokrąglony kurek jak typ B, ale mają zamek i zewnętrzne elementy sterujące typu A. Niektórzy członkowie CZF znaleźli również wersje ze zmodernizowanymi zewnętrznymi elementami sterującymi związanymi z typem B. (Oficjalne zdjęcia CZ-UB prototypu CZ 75B faktycznie przedstawiają prawdziwy typ B z kurkiem ostrogowym zamiast zaokrąglonego stylu, więc jestem teraz oficjalnie zdezorientowany.) Modele "przejściowe" były produkowane w latach 1993 i 1994. Istnieją również przejściowe CZ 85, ale identyfikacja staje się bardzo skomplikowana, ponieważ modele 85 Lux i 85 Combat były podstawą pistoletów typu B. Pistolety przejściowe są stosunkowo rzadkie (ze względu na krótki czas produkcji), ale Magnum Research i Action Arms importowały te modele w pewnej ilości, więc nie są one szczególnie rzadkie w USA.

#10 ·
Gdzieś w połowie 1994 roku zamówiłem nową CZ 75 w trudno dostępnym, błyszczącym, niebieskim wykończeniu. W tamtym czasie większość pistoletów oznaczonych AA miała to tandetne polimerowe wykończenie. Kiedy dotarła do mojego dealera, byłem zmartwiony, że miała kwadratowy kabłąk spustu, przednią szczerbinkę zamontowaną za pomocą poprzecznego kołka i młotek z zadziorem. Wcale nie to, czego się spodziewałem. Szkoda, bo błyszczący niebieski był piękny.

Sprzedałem ją, nigdy z niej nie strzelając i nie pamiętam, jak była oznaczona ani czy miała blokadę iglicy. Kilka miesięcy później miałem szczęście znaleźć prawie nową CZ 75 w rzadkim matowym niebieskim wykończeniu, która została wyprodukowana w 1992 roku i wciąż ma starsze cechy. Pozostaje ze mną do dziś.

#12 ·
Przejściowy Pre B. Wczesny styl bezpieczeństwa, zwalnianie suwaka, brak blokady suwaka i kolb. Rama i celowniki serii B. Powinien stanowić pewną premię, ponieważ coraz trudniej je znaleźć ze względu na rosnące zainteresowanie kolekcjonerów. Zwłaszcza w stanie NIB.

#13 · (Edited)
Zdjęcia kolekcjonerskie moich dwóch oksydowanych pistoletów CZ75 Transitional z 1994 roku. Jeden nieużywany, podczas gdy drugi ma około 100 wystrzelonych nabojów. Zdjęcia pokazują, co przyszło z pistoletem - ponieważ widziałem kilka wyraźnych fałszerstw na stronach aukcyjnych. Wydaje się, że są pytania dotyczące magazynków i celowników. Magazynki zostały zakupione w 1994 roku wraz z pistoletami. Zamówiłem je specjalnie do oksydowanego wykończenia. Kupiłem dużo rzeczy w 1994 roku! Jeśli dobrze rozumiem historię CZ - zostały one wyprodukowane w latach 1993-95. CZ75 i CZ75B były myląco produkowane w tym samym czasie bez jasnych zakresów numerów seryjnych. Wątpię, czy ktoś ma dane produkcyjne dla nich.

Attachments

#14 · (Edited)
Więcej zdjęć.

Nawiasem mówiąc - pianka w walizkach niszczeje do tego stopnia, że ​​jest bezużyteczna. Szary plastik wewnątrz również się psuje. Typowa wada w moich futerałach na broń z 1994 roku i wcześniej.

Attachments

#15 ·
Moje przyszły z gumowymi spodami...w gorącym słońcu na ławce załadowane magazynki puszczały pod wpływem nacisku lub odrzutu.
Zasmuca mnie
strzelanie ciasnych grup ..I><>
kupiłem worek 9mm mieszanych nieznanych...
zamieniam całą gumę na metal..
plastik na starym..
sprzedawane w worku w tej samej cenie w tym samym miejscu..

#20 ·
Wygląda jak model przejściowy, w zasadzie zaktualizowane funkcje modelu B, bez bloku iglicy.

Mam zarówno nieużywany model przejściowy 75, jak i 85 Pre B, aż mnie skręca, żeby z nich nie strzelać. Więc znalazłem CZ 75 Shadow Tac II i ładny, nieużywany CZ 85B, żeby strzelać zamiast nich.

#22 ·
Chciałem '75', odkąd po raz pierwszy zobaczyłem ich recenzję w Soldier of Fortune pod koniec lat 70. Kilka lat temu dostałem szorstkie 'Pre-B' i jestem szczęśliwy jak P.I.S. Jedyną zmianą jest zestaw uchwytów G10. Dodatkowe magazynki były problemem, ale teraz mam 6, które pasują, wystarczająco dużo do prawie każdego pistoletu.

#24 ·
Nie jestem prawdziwym KOLEKCJONEREM, ale w ciągu ostatnich kilku lat doceniłem produkty CZ. Oto mój CZ-52 w kalibrze 7,62X25 - dostałem go jako nieużywany nadwyżkę i wprowadziłem kilka ulepszeń. To niespodziewanie ekscytujące.
Ponieważ w tamtym czasie nie mogłem sobie pozwolić na żadne CZ-75, natknąłem się na ten STALOWY turecki klon, wciąż poniżej 400 dolarów. Cieszę się, że go kupiłem - SARSILMAZ 2000, 9 mm DA/SA CZ-75B Clone. Jest pięknie wykonany i stałem się FANEM DA/SA. Następnie - kilka tygodni temu WYGRAŁEM ten nowy JERICHO 941-FS Steel Compact CZ Clone. Po obejrzeniu i przeczytaniu wszystkich recenzji - zgadzam się, że to cud. Wspominam o tym dla wszystkich innych, którzy nie mogą sobie pozwolić na CZ - te klony również są warte posiadania i zachowania
.

#26 ·
Nie jestem kolekcjonerem CZ, ale mam kilka i są to dobre pistolety. Nowoczesne, które posiadam to 75B i Rami i oba są znakomitą bronią palną. Uważam, że strzelam z 75B lepiej niż z jakiejkolwiek innej broni krótkiej, którą posiadam, w tym z moich ukochanych 1911. (tylko nie pozwólcie, żeby wyszło na jaw, że to powiedziałem)

#27 ·
Na początku tego roku kupiłem CZ 75 B 9mm, ponieważ (1) lubię pistolety wykonane w całości z metalu, bez polimeru, bez aluminium, i (2) podoba mi się pomysł niskoprofilowego zamka poruszającego się w prowadnicach ramy.

Jeszcze z niego nie strzelałem.

Pierwotnie chciałem BD, ale nie mogłem znaleźć żadnego. Bałem się, że mój lokalny sklep z bronią sprzeda jedyny egzemplarz CZ 75 B, który mieli, więc go wziąłem. Teraz odkrywam, że mój lokalny Sportsman's Warehouse (ze wszystkich miejsc) dostał BD w zeszłym miesiącu i wciąż tam jest.

Uprzejmie przyznam Ci 100 punktów, jeśli sprawisz, że poczuję się dobrze, mając B zamiast BD. Tylko dla kontekstu, zawsze strzelam w trybie single action, w ogóle nie interesuje mnie strzelanie double action. Powodem, dla którego chcę BD, jest po prostu to, że oferuje wygodny sposób opuszczania kurka. Jeśli w komorze jest nabój i chcę strzelać, odciągnę kurek kciukiem.

Oto ona:

• Like
Reactions: Doggoneit