Gunboards Forums banner

620A, opowiedz mi o tym...

9.9K views 10 replies 4 participants last post by  Belt Feeder  
#1 ·
Kupiłem tę strzelbę wiele lat temu bez kolby. Nigdy nie mogłem znaleźć używanej kolby, więc zbudowałem ją z surowego materiału. Przedni chwyt jest gładki, czy powinien być żebrowany? Pistolet jest oksydowany, lufa jest błyszcząca, chociaż na zewnątrz widać wżery. To coś nie ma rozłącznika? jeśli przytrzymasz spust, wystarczy pompować.. czy takie były fabrycznie? Wszelkie przemyślenia na temat tego czegoś byłyby mile widziane. I tak, dodałem przedni zacisk na pasek. SN to 92XX

Attachments

#2 ·
Podajnik taśmowy,

To, co masz, to Stevens Model 620 (właściwie 620A) wyprodukowany na początku 1942 roku dla armii amerykańskiej w czasie II wojny światowej. Twoja strzelba jest jedną z pierwszych partii Modelu 620 dla rządu, wszystkie miały oznaczenie własności USA, bombę artyleryjską, stempel Col Gilberta H Stewarta (GHS) i znak kontrolny "P" po lewej stronie komory zamkowej. Twoja strzelba była pierwotnie długolufową bronią szkoleniową (do szkolenia strzelców powietrznych) ze względu na oznaczenia Imp Cyl Choke (***), ale została skrócona, aby symulować wygląd broni do zamieszek. Gładkie drewno jest prawidłowe dla późniejszej produkcji wojskowej i jest prawdopodobnie zamiennikiem podczas wojny lub podczas późniejszej odbudowy arsenału (strzelby 620 i 520-30 pozostały w inwentarzu do wojny w Wietnamie). Ta wczesna partia 620 ma w większości pozostałe drewno w kratkę, jeśli jest oryginalne, w tym czasie wciąż zużywali zapasy cywilne.

Ta strzelba jest ostateczną ewolucją modelu 520 zaprojektowanego przez Johna Browninga i wszystkie z nich mają ten sam podstawowy układ i funkcje (lufa składana, rygiel blokujący itp.), w tym brak rozłącznika, więc tak, wszystkie są slam fire.

Model 520 został zaprojektowany przez JMB w 1903 roku, patenty zostały zatwierdzone w 1905 i 1907 roku, a on sprzedał projekt firmie Stevens około 1908 roku,krótko po śmierci Joshuy Stevensa. Stevens wprowadził go do produkcji około 1909 roku (po raz pierwszy pojawia się w literaturze handlowej w tym roku). Usprawnili konstrukcję z podwójnym garbem, aby stworzyć Model 620 w 1927 roku i wyprodukowali tę broń do 1939 roku, kiedy zmodyfikowali konstrukcję, aby stworzyć Model 620A. Podstawową różnicą jest połączenie kolby (pojedyncza długa śruba zamiast śruby krzyżowej przez komorę zamkową i trzpienie spustu). Istnieje pewne zamieszanie, ponieważ Stevens nadal nazywał ten model 620 na broniach i w literaturze.

Stan ogranicza wartość kolekcjonerską tej broni, ale ma ona dużą wartość dla strzelca i historię.

#3 ·
Jedno z częstych zajęć z tym modelem....śmieci, patyk, liście, powlekane olejem, przykleją się z tyłu po lewej stronie odbiornika.
I spowoduje, że akcja się nie zablokuje.
Zauważone lub niezauważone przez strzelca trzymającego broń w pozycji zablokowanej z przedramieniem....
Ostatecznie naprężając przedramię powstrzymujące odrzut....może powodować pęknięcia w drewnie i dodatkowy luz w ruchu w tym obszarze.
Pracowałem nad kilkoma, które się nie blokowały....wyczyściłem wszędzie, tylko nie rygiel.

#5 ·
Tom,
Myślałem, że oznaczenie Savage/Stevens dla cylindra to cztery gwiazdki. Mam kilka strzelb 520A i 620A z długą lufą z trzema gwiazdkami, o których myślałem, że to ulepszony cylinder.

Na forum FAQ strony Savage Shooter znajduje się post referencyjny: http://www.savageshooters.com/content.php?288-Vintage-Shotgun-Choke-Markings

Jeśli masz informacje zwrotne, chciałbym się ich dowiedzieć i poprawić wszelkie błędne informacje, które posiadam.

EDIT: Właśnie wróciłem do Canfielda na temat strzelb Savage 720 i mówi, że 3 = cylinder, a 4 = ulepszony cylinder. Teraz będę musiał zmierzyć moje długolufowe strzelby z 3 gwiazdkami.